Warning: include(/home/netulro/public_html/global/global-header-portal.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/netulro/public_html/feminin/global-header.php on line 8

Warning: include(): Failed opening '/home/netulro/public_html/global/global-header-portal.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/netulro/public_html/feminin/global-header.php on line 8

Warning: include(/home/netulro/public_html/global/header.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/netulro/public_html/feminin/detalii.php on line 101

Warning: include(): Failed opening '/home/netulro/public_html/global/header.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/netulro/public_html/feminin/detalii.php on line 101

Principalele urgente care pot sa apara in timpul sarcinii

03 Feb 2010, 16:49 | Categoria: Sarcina si Copii | 22344 afisari

sarcina-problemeChiar daca sarcina evolueaza in parametrii fiziologici normali, este util pentru orice femeie insarcinata sa stie care sunt urgentele care pot sa apara in timpul sarcinii, pentru a sti cum sa le preintampine. Cunoasterea caracteristicilor unor stari patologice favorizeaza prevenirea riscurilor majore generate de aceste urgente care pot influenta negativ nu numai sanatatea mamei ci si pe cea a fatului.

Disgravidiile in sarcina

Disgravidiile sunt cele mai frecvente astfel de urgente. Disgravidiile precoce sunt manifestari clinice ale unor perturbari care apar brusc in echilibrul gestatiei in primul trimestru de sarcina. La loc de frunte se afla tulburarile digestive, mai exact varsaturile si consecintele imediate ale acestora, de unde si denumirile de disgravidie emetizanta (grata continua si varsaturi zilnice), varsaturi grave in sarcina sau varsaturi incoercibile, considerate adevarate urgente medicale. Daca intr-o oarecare masura varsaturile sunt normale in sarcina si dispar rapid, fara tratamet, in cursul evolutiei sarcinii, varsaturile permanente sunt deosebit de grave deoarece fac practic imposibila alimentatia viitoarei mame, favorizand astfel aparitia a numeroase complicatii.

Greturile si varsaturile sunt etichetate ca patologice in momentul in care creeaza dificultati in alimentatia femeii insarcinate, determinand modificari importante ale starii generale de sanatate. Disgravidia precoce apare in aproape 0,5% din cazurile de sarcina.

Varsaturile precedate sau nu de greturi apar indeosebi dimineata (asa-numitele „varsaturi matinale") sau imediat dupa mese, fiind insotite de secretie salivara abundenta, dureri epigastrice, palpitatii si cresterea pulsului. De obicei varsaturile normale dispar spre sfarsitul lunii a treia de sarcina, insa alteori iau aspectul clinic al varsaturilor grave, cu tulburari metabolice importante, febra, tahicardie, greturi, salivatie abundenta, varsaturile devenind incoercibile (fara sfarsit, interminabile), avand de multe ori un continut verde, bilos.

Daca nu se iau masuri corespunzatoare, apar semne care atesta gravitatea disgravidiei: intoleranta gastrica, tulburari metabolice (datorate lipsei de aport alimentar), constipatie, dureri epigastrice, urinari reduse cantitativ, disparitia senzatiei de foame, precum si semne ale deshidratarii (senzatia de sete, scadere in greutate, tahicardie). Netratata, aceasta forma de disgravidie evolueaza rapid, cu agravarea simptomatologiei. Pentru o evolutie favorabila este nevoie de internare in scopul izolarii si instituirii unui tratament corespunzator, sub supraveghere medicala.

Disgravidia tardiva (cunoscuta si sub denumirile de toxicoza, gestoza, nefropatie gravidica, preeclampsie, sindrom vasculo-renal gravidic)apare in ultimul trimestru de sarcina la 5 - 8 % din totalul femeilor insarcinate. Simptomele caracteristice dominante sunt hipertensiunea, edemele si albuminuria (prezenta albuminei in urina). La femeile care se afla la prima nastere (primipare) disgravidia tardiva apare in 75% din cazuri iar simptomele pot evolua nefavorabil daca nu se ia in considerare luarea in evidenta si urmarirea de catre un specialist.

Edemele sunt vizibile initial la nivelul extremitatilor (degete, la nivelul fetei, in jurul gleznelor si fata interna a gambei) si sunt adesea insotite de cresterea tensiunii arteriale fata de valorile anterioare. Hipertensiunea este de luat in considerare atunci cand maxima depaseste 159 mm Hg si minima depaseste 94 mm Hg. Deasemenea, valorile care depasesc 0,3 - 2g% albumina in urina impun internarea in spital si urmarirea atenta a femeii insarcinate.

Tratamentul curativ al disgravidiilor tardive trebuie respectat cu strictete si consta in repaus la pat, liniste psihica, imbracaminte calduroasa, un regim alimentar hiposodat si tratament medicamentos, in functie de evolutia bolii.

Complicatii severe ale disgravidiei tardive, cu risc major atat pentru mama cat si pentru fat,  sunt: preeclampsia (sindromul neuro-vascular de alarma), eclampsia, hematomul retroplacentar care determina dezlipirea placentei normal inserata. Preeclampsia este caracterizata de agravarea rapida a triadei simptomatice: generalizarea edemelor, cresterea tensiunii (peste 160 mm Hg tensiunea arteriala maxima si peste 110 mm Hg pentru valoarea minima) si a albuminei in urina (peste 2 g in 24 ore), alaturi de prezenta semnelor functionale nervoase. Frecvent, in aceste situatii, femeia insarcinata mai poate acuza dureri de cap intense, localizate frontal si occipital, scaderea acuitatii vizuale, durere la nivelul abdomenului superior, reducerea cantitatii de urina sau lipsa urinarii. Preeclamsia necesita internarea de urgenta in spital si instituirea imediata a tratamentului corespunzator. In lipsa tratamentului pot sa apara crize convulsive, urmate de stare de coma.

disgravidiiPentru evitarea acestor complicatii, se impune respectarea unui regim de viata si munca adecvat noii stari de gestatie, in care:

-  Sa se renunte la alimentele excesiv de sarate (muraturi, varza acra, carnuri sarate si afumate);

-  Sa se evite frigului si umiditatea, precum si a alte conditii meteorologice nefavorabile;

-  Sa se respecte concediul prenatal;

-  Sa se acorde timp suficient odihnei si sa se evite factorii de risc,

precum si prezentarea cu regularitate la consultatiile prenatale si respectarea cu strictete a tratamentelor recomadate de medicul specialist.

Placenta praevia (placenta previa) in sarcina

Placenta praevia inseamna insertia anormala a placentei la nivelul portiunii inferioare a uterului, respectiv la nivelul segmentului inferior (praevia = in calea fatului), cu acoperirea totala sau partiala a orificiului intern al colului. Placenta praevia este considerata una dintre cele mai mari urgente obstetricale prin complicatiile imprevizibile la care poate supune femeia insarcinata si mai ales prin hemoragiile severe, responsabile de incidenta crescuta a mortalitatii si morbiditatii materno-fetale.

Intre factorii care pot favoriza aceasta insertie joasa a placentei se numara procesele patologice care afecteaza integritatea mucoasei uterine, facand-o inapta pentru a primi si a permite dezvoltarea in conditii optime a oului:

-  Endometrite;

-  Antecedente de avorturi provocate;

-  Metroanexite;

-  Chiuretaje uterine numeroase etc.

Acesti factori favorizanti nu permit fixarea placentei intr-o zona din cavitatea uterina, pentru asigurarea unei vascularizatii optime a fatului.

Simptomul dominant al placentei praevia il reprezinta hemoragiile. Sangerarile usoare sau abundente, repetate, care apar brusc, fara dureri si cauze aparente, cu sange rosu proaspat, cu sau fara cheaguri, sunt generate de decolarea placentei, cu influentarea atat a vaselor materne cat si a celor fetale.

Odata pus diagnosticul de insertie joasa a placentei poate fi necesara spitalizarea pana in momentul nasterii, pentru a preveni complicatiile si riscurile majore la care pot fi supusi mama si fatul in lipsa unei interventii imediate. Sangerarile abundente intempestive (neasteptate, inoportune) pot fi oprite numai chirurgical in conditii optime de spitalizare.

Complicatiile din placenta praevia pot fi prevenite prin:

-  Spitalizare;

-  Repaus prelungit;

-  Tratarea contractiilor uterine care accentueaza sangerarile;

-  Prevenirea anemiilor severe prin medicatie antianemica si vitamino-terapie.

Apoplexia utero-placentara in sarcina

Apoplexia utero-placentara inseamna decolarea prematura a placentei normal inserate (desprinderea de placenta de peretele uterin) si este o complicatie grava care poate sa apara in ultimul trimestru de sarcina, in travaliu si, in cazuri exceptionale, indeiat dupa nastere. Este un accident grav cu modificari locale care vizeaza placenta si uterul, de obicei cu formarea unui hematom retroplacentar. Prin evolutia sa, pune in pericol viata fatului si chiar pe cea a mamei, fiind considerata o urgenta medicala.

Simptomele acestei desprinderi totale sau partiale de placenta variaza de la caz la caz si pot fi reprezentate de:

-  Dureri lombo-abdominale violente si persistente;

-  Sangerari vaginale de culoare negricioasa, reduse cantitativ;

-  Contractii persistente si dureroase, generalizate, ale uterului;

-  Modificarea starii generale: paloare accentuata, modificari ale pulsului - tahicardie, transpiratii reci.

Desprinderea de placenta este o urgenta pentru ca in lipsa interventiei medicilor specialisti, fatul poate sa moara in cavitatea uterina prin decolarea placentei si intreruperea circulatiei materno-fetale, respectiv a aportului sanguin catre fat.

Aceasta patologie specifica sarcinii poate fi cauzata de traumatisme directe asupra uterului si poate fi asociata cu hipertensiune arteriala, fumat, sarcina multipla sau sarcini anterioare cu desprindere de placenta.

Ruptura de membrane in sarcina

Ruptura de membrane, respectiv scurgerea lichidului amniotic este consecinta deschiderii oului uman prin ruperea membranelor acestuia. Pierderea lichidului amniotic generat de ruperea membranelor este semn ca nasterea va avea loc imediat sau dupa o perioada relativ scurta de timp, indiferent de varsta sarcinii.

Colul uterin catre sfarsitul sarcinii, precum si femeile cu nasteri precedente sau care au rupturi de col cicatrizate, prezinta riscul ca membranele sa se exteriorizeze prin orificiul larg al colului, sa se fragilizeze si sa se rupa, chiar daca nu este momentul debutului travaliului.

Evitarea ruperii membranelor si a unei nasteri premature impune un anumit comportament sexual (absenta relatiilor sexuale in perioada de risc), evitarea efortului fizic greu, odihna in ultima perioada de sarcina.

Riscul major in cazul ruperii de membrane este cel al nasterii premature si, cu cat varsta sarcinii este mai mica, cu atat mai putine sanse de supravietuire are fatul, in special din cauza lipsei de dezvoltare pulmonara. Alte riscuri la care este expus copilul nascut prematur, in cazul ruperii membranelor, sunt hemoragiile cerebro-meningeale, dezvoltare psiho-nervoasa deficitara si rezistenta scazuta la infectii. Ruperea de membrane inainte ca travaliul sa se declanseze favorizeaza ascensiunea germenilor din vagin catre cavitatea uterina, ceea ce poate duce la infectii amniotice, cu consecinte grave asupra fatului dar si a mamei prin favorizarea aparitiei septicemiilor daca infectia se generalizeaza.

Prolabarea de cordon (situatia in care cordonul ombilical paraseste cavitatea uterina inaintea fatului) este o alta complicatie care poate sa apara in cazul ruperii membranelor. Daca nu este sesizata la timp, poate duce chiar la moartea fatului in cavitatea uterina.

In cazul ruperii membranelor (popular, „ruperea apei"), se impune prezentarea de urgenta pentru internare in maternitate.

Ruptura uterului in sarcina

ecografieRuptura uterului in sarcina este un accident deosebit de grav care vizeaza in special femeile care au antecedente in interventii chirurgicale pe uter (interventii ginecologice, operatii cezariene). In aceste cazuri, ori de cate ori se vor sesiza modificari in evolutia sarcinii, mai ales aparitia durerilor la nivelul uterului, se impune prezentarea la medic.

Ruptura uterului poate sa apara si din cauza unor traumatisme asupra abdomenului sau caderi pe abdomen, anomalii uterine, in timpul travaliului sau in timpul expulziei fatului (daca fatul este prea mare si nasterea dureaza prea mult, dimensiunea uterului este prea mare - cazuri de gemeni, tripleti etc.). Ruptura uterului se poate instala brusc sau lent, in functie de cauzele care au produs-o si circumstantele in care are loc.

Cele mai multe situatii de ruptura de uter apar in cazul uterului cicatriceal, situatie in care sunt necesare prezentarile la control cu regularitate dar si internarea cu cateva zile inainte de nastere, pentru ca medicii sa poata interveni prompt in cazul unei posibile rupturi uterine pe parcursul travaliului.

Simptomele rupturii uterine in primele 5 luni de sarcina se confunda cu cele ale unei sarcini extrauterine rupte, cu inundatie peritoneala si stare de soc. In ultima parte a sarcinii ruptura uterina este precedata de modificari in ceea ce priveste forma uterului, debutul rupturii, de obicei brusc, are aspectul unui sindrom abdominal acut. In stadiul de preruptura simptomele includ dureri abdominale intense, agitatie si anxietate, contractii dese, intense si lungi, tahicardie, cresterea pulsului. Ruptura propriu-zisa da dureri abdominale intense si sangerari.

Daca ruptura de uter apare in timpul nasterii, se poate recurge la cezariana de urgenta pentru salvarea vietii mamei si a bebelusului.

Daca ti-a fost util acest articol, te rugam sa apesi pe butonul "Recomanda":

1 comentarii la acest articol:

viorica
2012-12-02 23:51:21
salut cu 1 an si sase luni in urma am nascut .o nastere dificila cu decolarea placentei copilul a fost reanimat primind nota sase eu am suferit o hemoragie puternica am ffost salvati in ultimul moment de cezariana nasterea a fosst prematura de 34 saptamini .acuma sunt iar insarcinata in 4 sapt .am vrut sa intrb nu este prea devreme pu inca o sarcina si daca sar putea repeta decolarea placentei? mersi mult
Adauga un comentariu la acest articol:
Numele tau:


Introdu codul antispam:
antispam

Comentariul tau:


Ultimele articole din categoria Sarcina si Copii:

Obezitatea in copilarie - Ce greseli fac parintii

Federatia Romana de Diabet Nutritie si Boli Metabolice (FRDNBM), prin vocea presedintelui sau prof. dr. Nicolae Hancu, afirma ca la nivel national sunt inregistrati 4% dintre minori cu grade de obe

Exercitiile fizice pe timpul sarcinii, da sau nu?

Miscarea si exercitiile fizice usoare sunt remedii bine cunoscute pentru starile de depresie ce pot aparea in perioada in care viitoare mamica se obisnuieste cu schi

Casa sigura pentru copii

Nu exista indoiala ca orice parinte este precaut si isi ia toate masurile necesare de prevenire a unor accidente stupide, insa oricat de grijuliu ar fi acesta, probabilitatea de a se confrunta c

Sfaturi pentru alegerea unui carucior pentru copii

De aceea, aceste obiecte au ajuns sa devina indispensabile datorita fiabilitatii si utilitatii de care dau dovada. Alegerea unui carucior nu este intotdeauna una foarte usoara, si inainte de ach

Ce sa eviti si ce sa este indicat sa faci in timpul sarcinii

Chiar daca intentiile acestora sunt bune, de multe ori devin enervanti. Se stie ca pe timpul sarcinii trebuie respectate cu strictete anumite reguli deoarece unele lucruri pot cauza fatului dar

Cautare in articole:

Testul de slabit

Cele mai recente articole:

Cele mai citite articole:


Warning: include(/home/netulro/public_html/global/footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/netulro/public_html/feminin/detalii.php on line 128

Warning: include(): Failed opening '/home/netulro/public_html/global/footer.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/netulro/public_html/feminin/detalii.php on line 128